HTML

Budafok Éjjel-Nappal

Aki ismeri annak nem kell bemutatni, aki pedig még nem ismeri annak meg kell ismernie a 22. kerületet. Megmutatjuk mit, hol és mikor érdemes csinálni Budafokon!

Címkék

Trafik

2013.07.19. 19:03 Budafok Éjjel-Nappal

Ez a bejegyzés igyekszik a trafik-ügyet, mint egy közösségi kérdést és nem mint politikai témát kezelni. Megkérünk minden kedves olvasót és kommentelőt, cselekedjen szintén így.

Vannak bizonyos tények, amiket mindenképpen figyelembe kell venni a trafik-üggyel kapcsolatban. Az első, hogy vannak emberek akik dohányoznak és vannak akik nem. Ezt mindenkinek szíve joga eldönteni. Azt már kevésbé, hogy hol él a szenvedélyének, hiszen egyeseket zavarhat a füst. Továbbá tényszerű, hogy a dohányzás káros az egészségre, nem hisszük, hogy akár a dohányosok közül sokan tagadnák ezt a tényt. Lehet korlátozni azon helyeket, ahol rá lehet gyújtani és most már azt is, hogy hol lehet hozzájutni dohányáruhoz. Az elképzeléssel semmi probléma nincsen, hiszen egyéb európai országokban is korlátozott pl. az alkoholhoz való hozzáférés. Mégiscsak egy addiktív "szer"-ről beszélünk.
 
Kezdjük a Nemzeti Dohányboltok megnyílásának negatív oldalával. Rengeteg boltos, aki eddig cigarettát is árult, amennyiben nem nyert koncessziós jogot, kénytelen dohányáru kereskedelem nélkül folytatni az üzletét. A klasszikus értelemben vett trafikokat leszámítva, nem hinném, hogy egy üzleti tervet vagy üzletvitelt arra kéne építeni, hogy "majd a cigi miatt bejönnek és vásárolnak mást is". A törvények bevezetése előtt is rengeteg panaszt lehetett hallani a boltosoktól, hogy mindenki csak cigit megy vásárolni és azon pedig rettentő kicsi a haszon. Úgy tűnik hát, hogy új formába kell önteni a dohányárusítást és az egyéb boltoknak forgalomcsökkenés esetén elgondolkozni, hogy valójában milyen funkciót vagy igényt elégít ki üzletük. A másik nagy probléma a bevezetéssel kapcsolatban az volt, hogy az átállás mondhatjuk egyik napról a másikra történt. A nyertesek nem készültek el a boltokkal és nem tudtak megfelelő személyzetet és/vagy árukészletet beszerezni. A pályázatról lemaradtak pedig már teljesen vagy legalábbis közel teljesen kiárusították készleteiket. Így eshetett meg, hogy egy-egy márkájú cigarettáért akár 3-4 boltba is el kellett látogatni, hogy meg tudja vásárolni az ember.
 
Azonban úgy gondoljuk, hogy a vannak pozitív oldalai is a Nemzeti Dohányboltoknak. A nyitás óta igen sokat változott az eladók hozzáállása, szakértelme és az üzletek készletei is. Így a napokban már szinte teljes nyugalommal sétálhat be a hozzá legközelebb eső trafikba és vásárolhatja meg kedvenc dohányáruját. Úrrá lettek a kezdeti számítástechnikai problémákon és ha valami még hiányozna a kínálatból, készséggel utánajárnak és beszerzik. Legalább is az ország pár pontján történt trafik látogatás során ez derült ki számunkra és a kerületben is hasonló tendenciát véltünk felfedezni. Egészségügyi szempontból fontos megjegyezni, hogy a fiatalkorúakkal történő szúrópróba szerű vásárlásokon is közel a felére csökkent a cigarettával kiszolgált fiatalok száma.
 
Mi úgy gondoljuk, hogy ez egy kialakult élethelyzet, amihez a dohányosoknak valamilyen szinten alkalmazkodniuk kell, de remélhetőleg a kezdeti nehézségek leküzdése után egy sokkal megbízhatóbb és kiszámítható szolgáltatáshoz jutunk, mint eddig.
 
A fentiektől eltekintve a legfontosabbnak tartjuk elmondani, hogy a dohányzás valóban egy veszélyes függőség, így aki érez erőt a leszokásra szánja rá magát vagy kérjen segítséget. Egyben megkérjük azokat akik továbbra is élnének szenvedélyükkel, hogy tegyék azt a lehető legkultúráltabb formában, hogy békésen élhessen és létezzen egymás mellett dohányos és nem dohányos ember is.
 
Köszönjük!
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://budafok.blog.hu/api/trackback/id/tr235415420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása